مسئولان کمیسیون مستقل حقوق بشر و نهادهای جامعۀ مدنی با نگرانی از فرمان اشرف غنی مبنی بر رهایی 5 هزار زندانی طالب پیش از آغاز گفتوگوهای میان افغانان میگویند، ساختار شفاف و مناسبی برای رهایی این زندانیان وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری انصار به نقل از سلام وطندار، نعیم نظری، معاون کمیسیون مستقل حقوق بشر امروز چهارشنبه بیستویکم حوت، در نشستی خبری در کابل میگوید، شماری از زندانیان طالبان که در زندانهای افغانستان زندانیاند، از رویکرد متفاوت برخوردارند و باید رویکرد متفاوتی با آنان صورت گیرد.
به گفتۀ آقای نظری، افرادی که مرتکب جرایم جنگی و جنایت ضد بشری شدهاند، نباید شامل فهرست آن شمار طالبانی شوند که قرار است از سوی حکومت آزاد شوند.
معاون کمیسیون مستقل حقوق بشر میگوید که بر بنیاد قانون اساسی، صلاحیت ریاست جمهوری در پیوند به آزادی زندانیان محدود است و تنها مردم افغانستان و قربانیان جنگ حق آزادی آنان را دارند.
عبدالودود پدرام، رئیس نهاد حقوق بشر و محو خشونت میگوید، به علت نبود یک سازوکار شفاف برای رهایی زندانیان طالب نگرانیهایی وجود دارد که این زندانیان پس از رهایی تغییر مثبت نکرده و دو باره به جبهههای جنگ برگردند.
عزیزرفیعی، رئیس مجتمع نهادهای جامعۀ مدنی میگوید، کشور در مرحلۀ حساس سیاسی قرار دارد و سیاستگران داخلی باید با ایجاد جبهۀ واحد ملی مردم و حکومت را از این شرایط بیرون کنند.
با اینهمه، گروه طالبان پیششرط آغاز گفتوگوهای میان افغانان با حکومت افغانستان را رهایی 5 هزار زندانی این گروه از سوی دولت افغانستان ذکر کرده اند.
پس از امضای توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان، این گروه رهایی 5 هزار زندانیشان را در جریان 10 روز از زندانهای حکومت افغانستان، از پیششرطهای آغاز گفتوگوها با حکومت افغانستان خواندهاند.
پیش از این کمیسیون حقوق بشر افغانستان مبادلۀ زندانیان دولت و طالبان را نگرانکننده خوانده است. این کمیسیون به تاریخ سیزدهم حوت، درست دو روز پس از امضای توافقنامۀ صلح میان آمریکا و طالبان در نامهیی خطاب به آمریکا، طالبان و حکومت افغانستان گفت که خبرها در بارۀ مبادلۀ زندانیان میان دولت و طالبان نگرانی مردم را برانگیخته و پرسش برانگیز شده است.
در این نامه آمده است با آن که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان به گونۀ منظم از زندانها بازدید میکند، فهرست نامهای این 5 هزار زندانی طالبان به کمیسیون داده نشده است. در این نامه آمده که فهرست نام زندانیانی که نزد طالبان هستند نیز در دسترس کمیسیون قرار داده نشده است.
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان روز گذشته در یک رشته توییت نوشت که هنوز پاسخ این نامه را دریافت نکردهاند.
او گفته بود که آقای غنی در روز برگزاری تحلیف در بارۀ چگونگی رهایی زندانیان طالبان صحبت کرد، اما این کمیسیون هنوز پاسخی در بارۀ نامهاش دریافت نکرده است.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/14514
تگ ها: